maandag 12 december 2022

Installatie van de LG Therma-v monoblock HU051MR U44

De LG Therma-v is als weinige monoblock warmtepompen snel te leveren via onze vrienden in Zwolle.

Heb er voor gekozen om de warmtepomp zelf te installeren,  het lijkt onmogelijk een installateurs te vinden in deze markt. En aangezien je bij een nieuwbouw woning toch geen subsidie krijg loont het om zelf te installeren.

Gebruik de HU051MR U44 (18k BTU / 5kwh) alleen voor de vloerverwarming (geen buffervat) heb een losse boiler voor de keuken en een 270 liter warmteboiler voor de badkamer met bad en douche. Tevens voor de bovenverdieping op de overloop nog 3,5 kw (12k BTU) voor top koeling in de zomer.

Specificatie van de opstelling:

  • 145 m2 vloer oppervlakte om te verwarmen en overal plavuizen.
  • A++ woning (muren rc 4.5, dak rc6, vloer rc4.82, ramen trippel glas HR+++).
  • Twee keer een Sbk 410 6 groep's verdeler van Nathan op de begane grond met 16x2 bijzen in de betonvloer op het betonnet.  (De badkamer als groep op de begane grond aangesloten met een opvoer hoogte van dikke 3 meter, dit werkt prima).
  • Lengte van de lussen zitten tussen de 100 en 60 meter mede door een nieuwe aanbouw waar kortere lussen zijn gebruikt.
  • De LG warmtepomp aangesloten met 1 inch gegalvaniseerde CV-buizen met draai koppelingen
  • Buiten 1 inch flexibele met RSV-wikkeling gebruikt (voorkomen van het overbrengen van trillingen vanaf de buiten unit) met een magneet filter op de retour.
  • Sturing op de uitgaande water temperatuur met optimale debiet met de aanvoer op 26 graden.

De installatie

In mijn geval was het genoeg Loctite 55 gebruiken bij het aansluiten van de gegalvaniseerde CV-buizen en de koppelingen goed aandraaien.

Verder sluit je de controller aan met de meegeleverde kabel, wel het groende bescherm clipje uit de stekker trekken in de buiten-unit voordat de stekker er past. 

De stroom aansluiten wijst voor zich heb een eigen 16a groep (voldoende voor de 5 KWH versie) gebruikt tevens een werkschakelaar toegevoegd, dit maakt het onderhoud aan de buiten unit een stukje veiliger.

Als laatste is het waterzijdig vullen van het systeem heb dit gewoon via een invoer ventiel van een van de verdelers gedaan. Heb dezen wel eerst wel lus voor lus gevuld en ontlucht zoals beschreven in de installatiehandleiding van de verdeler.

Daarna de stroom erop en de werkschakelaar om vervolgens start het systeem op. Heb eerst een test run uitvoeren via het instellingen menu, dan hoor je alles ontluchten in mij geval door de aanwezigheid  van automatische ontluchters op de retour en op de aanvoer en de retour van 1 van de verdelers.

Vervolgens debiet gestuurd gaan sturen op aanvoer temperatuur begonnen met 20 en deze steeds met een graad verhoogt om een aantal dagen en gestopt met 25 graden. Het is inmiddels twee week 20 graden (lucht temperatuur) binnen in de huiskamer, het systeem draait met een delta van 3 graden.  (Aanvoer 25 en de retour 22).

De meeste informatie heb ik gevonden op Tweakers  https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/2017448


Afbeeldingen












Geen opmerkingen:

Een reactie posten